Кава нових часів із Кенії

20/08/2021

Як і кілька місяців тому, під час вибору найкращої з поміж кав Кенії за нашим капінговим столом (який був не один і за яким пробувало каву кілька наших експертів з якості) знову перемогла  кава із Н’єрі. Цього разу це виявилась кава з млина Ндуруту. Млин розташований біля селища Кірімукую, на пологому південно-західному схилі гори Кенія. Неподалік розташовані відомі заповідні території, Національні Парки Абердаре, та Гора Кенія, куди приїздять туристи зі всього світу.
Кооперативний млин Ндуруту було збудовано в 1996, а з 2005 він увійшов до кооперативної спілки Рутума. Зараз до спілки входить більше 4000 дрібних кавових фермерів, близько 500 з яких переробляють свій урожай кави на млині Ндуруту.  Млин переробляє каву класичним для Кенії митим способом, з сушкою на сонці, на сітчастих провітрюваних столах.
Кава ніби то і класична, але от потрапила вона до нас уже зовсім новими шляхами, тобто це вже оновлена, сучасна  класика. Зовсім трошки причетна до цих нових шляхів і наша компанія.  Років з десять тому у наший кав’ярнях у Харкові працював баріста молодий хлопець, якого звати Артем Врадій. Він прийшов до нас після школи, трохи повчився професії баріста і пішов далі. Багато раз він змагався у наших чемпіонатах з каптестінгу і навіть перемагав у них. З часом він став обсмажувачем кави, почав їздити по кавових країнах, щоб шукати і навіть робити там добру каву,  став покупцем зеленої кави і Q-грейдером, тобто визнаним експертом з якості кави. Зараз новини від Артема доходять то із Бразилії, то з Гватемали, з Ефіопії чи Кенії. А недавно він ще і отримав ліцензію пілота.  От якраз Артем Врадій і знайшов (тобто напробував) у Кенії саме цю каву, із млина Ндуруту.
Як написано у підручнику з маркетингу, колись у США була  популярною така реклама: «Вступайте до Армії США. І ви побачите весь світ». Здається, про вступ на роботу баріста до нас – вже можна сказати те саме. ????
 

Кава нових часів із Кенії
Усі новини